Bu konu ile ilgili bir çok makale ve video izlemiş olabilirsiniz. İzlediğiniz makale ve videoların bir çoğu, sanki muhasebecilerin birbirlerine bilgi vermesi için hazırlanmış gibi son derece anlaşılmaz ve mevzuat bilgileri ile dolu olabilir. O yüzden ben bu yazıyı ; okuyanların bu konuda hiç bir bilgi sahibi olmadığını varsayarak yazacağım.
Böylece, şirket kurmadan önceki süreçte herkesin aklına takılan limited şirket mi aş mi sorusunu da son vermeye çalışıp, limited şirket ve anonim şirket arasındaki farkları da netleştireceğim.
Sıkılmamanız için esprili bir dille yazmaya çalıştım :) Umarım beğenirsiniz.
Limited şirket anonim şirket karşılaştırması 2021
Öncelikle nasıl bir insan doğduğunda nüfus kayıt…
According to the Draft communique Turkey plans to enact new tax liability to companies for their corporate earnings.
Recent Development
If the legislation will come into force companies will have to pay %10 percentage of their profit as a withholding tax. This ratio will only implement for 2020 and 2021 earnings. After 2021 the tax ratio will deduct % 5 of yearly profit.
This tax mandate will not be implemented permanently, it will only cover corporate incomes for a 3-year period.
Key Notes of Draft Legislation
Meclise sunulacak taslak düzenlemede yer alan ve bir çok kesimden insanı ilgilendiren bir düzenleme yolda. Gerçekten yeni vergisel düzenlemelere yetişemiyoruz.
Düzenleme yasalaşırsa artık ikinci el araç satımında zararına aracınızı satsanız bile binde 5 vergi ödemeniz gerekecek.
Bence bu düzenleme de tapu harçlarına benzer bir şekilde alıcı tarafından katlanılacak bir maliyet olacak gibi gözüküyor.
Örnek olarak
Araç Bedeli: 300.000 TL
Ödenecek Vergi:1.500 TL
Asgari vergi hesaplanacak matrah aracın kasko değeri olacak.
Düzenlemeye göre sadece 2. el ilk satışı vergilendirilecek. Yani sıfır bir araç aldınız, kullandınız satarken bu vergi olacak. Sizden alan tekrar satar ise bu vergi yok.
2918 sayılı Karayolları Trafik…
Eğer bir anonim veya limited şirketiniz var ise ve 2020 yılında şirketiniz faal ve karlı ise aşağıda yazdıklarım sizi yakından ilgilendiriyor. Mayıs ayında direkt cebinizden çıkacak “ek” tutarlar ile ilgili çünkü..
Önce whatsapp gruplarında sonra diğer mecralarda dün konuşulan taslak bir düzenleme vardı. Doğru olup, olmadığına emin olamıyorduk ama maalesef böyle bir taslak düzenleme mevcutmuş..
Hatta dün Levent Aşkan bey ile yaptığımız sohbette bu konuyu da konuşmuştuk.
Umarım yasalaşmaz veya bu süreçte metin değişir. 2020 Gelirlerini de kapsayan düzenleme bu şekilde yasalaşırsa mayıs ayında önemli bir maliyet şirketler için söz konusu olacak.
Bir bu eksikti..
Gelir Vergisi Kanununa eklenmesi öngörülen…
Varlık Barışı bildiğiniz üzere aşağıda bulunan tebliğdeki ifadeye göre vergisel olarak incelenmemenizi sağlıyor.
Bildirimde bulunulan varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
Ancak vergisel olarak incelenmeme garantisi aşağıdakileri ifade etmiyor.
Varlık barışı ile bu tip kanuna aykırı bir işlem yapılıp, yapılmadığının da kontrolü bankalar tarafından yapılmaktadır. Bankaların uyum birimleri bu süreçte şubelerin yapmış olduğu işlemleri takip edip eğer riskli gördükleri bir durum söz konusu ise Masak’a Şüpheli İşlem Bildirimi yaparlar.
Bu noktada;
1-Bankalar sizden bazı kişisel bilgilerinizi isteyebilir.
Müşteriden faaliyeti, mesleği ya da kimlik, adres ve telefon gibi…
Merhaba 👋
2021 yılı Şubat ayını da hızla bitirirken, aylık olarak sizlere göndermekte olduğumuz bültenimizin 30. Sayısında güncel mevzuat değişiklikleri ile ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konulara ve bir de e-kitapçığa yer verdik.
Umarız beğenirsiniz.
Eğer 2020 yılı içinde kira geliri elde etmiş iseniz önümüzdeki ay içinde beyanname vermeniz gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Beyannamenizi Hazır Beyan Sistemi üzerinden vermeniz son derece kolay olup detaylı bilgiye hazırladığımız e-kitapçık üzerinden ulaşabilirsiniz.
2020 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanı e-kitapçık — drive.google.com
Kira Gelirlerinizin Beyanı ile ilgili bilmeniz gerekenler
Her yıl Ocak ayının son haftasında gerçekleşen Davos toplantıları bu yıl online olarak gerçekleşti. Toplantılarda tedarik zincirlerinin güçlendirilmesinden…
Bu yazıda Kripto para gelirlerine ilişkin vergi geldi, gelecek, 2020 yılını kapsayacak mı konusu ile ilgili olarak mevzuat kapsamında bazı bilgiler vererek, tedirgin durumda olan kripto para sahiplerini biraz olsun rahatlatmak istiyorum.
Çok net. Hayır alınamaz.
Böyle bir düzenleme gelse bile dava konusu edilir.
Zaten büyük ihtimal kripto para gelirleri ülkemizde bir çok ülkede olduğu gibi menkul kıymet geliri olarak kabul edilecek. Yani her yıl Mart ayında verilecek gelir vergisi beyannamesi ile kira gelirleri, eurobond gelirleri v.b. nasıl beyan ediliyor ise öyle beyan edilecek.
Bu noktada bazı ülkelerin yaptığı gibi bir süre elde tuttulması durumunda vergi alınmaması söz konusu olabilir…
Mobil uygulama ve oyun geliştiriyorsanız elde ettiğiniz gelirlerin vergilendirilmesi noktasında farklı senaryolar var. Sizin şirketinizin bulunduğu yer, beklentileriniz, mevcut durumunuz yapmanız gerekenler noktasında farklılık arz ediyor.
Bir kaç gündür basında Vergi incelemelerinde Youtuberlardan sonra Yazılımcılara sıra geldi diye haberlerin iyice arttığını görüyorsunuzdur. Peki acaba bu incelemeler gerçekten yeni mi, yoksa ana akım gazeteler veya yazarlar mı yeni farkına vardılar ?
Aslında yeni olan hiçbir şey yok. İncelemeler zaten uzun süredir devam ediyordu. Sadece vergisel konularda ülke çapında gazetelerde yazan büyüklerimizin yeni dikkatini çekti sanırım. Yoksa inceleme her zamanki adsense, admob incelemeleri.
Aşağıda olabilecek en kısa şekilde inceleme sürecini yazmaya çalıştım. Ama farklı tecrübeler de vardır tabi.
Bu platformlar üzerinden Mobil uygulama gelirleriniz var ise genelde inceleme olduğunda aşağıdaki süreç yaşanıyor.
Size bir yazı geliyor ve hesabınıza…
16.02.2021 Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan Tebliğ ile Mart Ayı Başından İtibaren Reklam Ajansları tarafından veya Ticari Reklam hizmeti verenler tarafından KDV tevkifatı uygulaması başlayacaktır.
Peki bu ne demek ?
En basit tanımı ile eğer bir müşteri olarak Ticari Reklam Hizmeti Alımı yapıyorsanız, hizmeti veren firmaya, firmanın kestiği faturanın üzerindeki KDV’nin tamamını değil, bir kısmını ödeyeceksiniz, kalanını o firma adına devlete ödeyeceksiniz. Mart Başından itibaren.
Yani devlet diyor ki; faturadaki KDV’nin bir kısmını satıcıya değil direkt bana öde, çünkü satıcıya ödediğinde ben o şekilde KDV tahsilatımı sağlıklı yapamıyorum.
Şöyle örnek verirsek;
We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul