İlk Defa Yurtdışına Remote Çalışacakların Bilmesi Gereken 4 Vergisel Konu

Şirketi Ne Zaman Kurmam Gerekli? Remote Çalışma Sözleşmem ile ilgili değiştirmem gereken bir şey var mı?

İlk defa yurtdışına remote çalışmaya başlayacak arkadaşların çok normal olarak akıllarına bazı konular takılabiliyor.

özmen

Internette araştırdıkça tahakkuk fişi, stopaj, beyanname vb. bir şey ifade etmeyen kelimelerin de sayısı arttıkça daha da akılları karışıyor ve sonucunda kaygı seviyeleri gereğinden fazla artabiliyor.

Hızlı bir mini sözlük yaparsam aslında bunlar sadece basit terimler

  • Tahakkuk fişi: Vergi ödemenize yarayan evrak
  • Beyanname: Vergisel hesaplamaların yapıldığı kağıt, devlete sunuluyor
  • Stopaj: Vergi demek aslında sadece farklı şekillerde farklı zamanlarda karşınıza çıkabiliyor. Şu an için detayına gerek bulunmuyor.
  • Bağkur: Vergi dışında her ay devlete(vergi dairesine değil, sosyal güvenlik kurumuna) ödenmesi gereken para.

Bu yazıda daha önce şirket kurmamış ilk defa yurtdışına remote çalışacakların ilk etapta” en çok merak ettikleri aşağıdaki konuların cevaplarını en sade şekilde yazacağım.

İlk günden bir sene sonra karşılaşılacak, tutar olarak da son derece önemsiz bir konuyu anlatıp, kafa karıştırmanın hiçbir faydası yok.

1-Yurtdışındaki firma ile yaptığım görüşmeler sonucunda remote olarak çalışmak için bana teklif geldi. Teklifi de kabul ettim. Şirketi tam olarak ne zaman kurmam gerekli? Şirketimi kurmadan sözleşmeyi imzalayamaz mıyım?

şirketinizi kurmadan da sözleşmenizi imzalayabilirsiniz
  • Independent contractor şeklinde hazırlanmış sözleşme size ulaştı ve docusign vb. bir platform üzerinden imzalayacaksınız.
  • Merak etmeyin sözleşmeyi imzalandığınız anda şirketinizi kurmanız gerekli değil ama ilk defa hesabınıza ödemeniz gelmeden önce şirketinizin kurulmuş olması yeterli.
  • Şahıs şirketi kuracak iseniz de şirketi kurmadan önce sözleşmeyi imzalamanızda hiçbir problem yok.

Vergi İpucu-1: Sözleşmenizde consultant ifadesinin olmaması gerekiyor. Consultant/danışman/service provider vb. yazmaması vergi avantajını kaybetmemeniz için önemli. Contractor-developer-designer-data analyst gibi ifadeler olmalı.

2Aylık olarak bana teklif edilen tutar örnek olarak 5000 USD. Elime net kalacak tutar ne olacak?

İlk günden bütün yıla ait maliyetlerinizin hesaplanması neredeyse aklınızdaki bütün belirsizliği ortadan kaldırıyor. Aslında hesaplaması da 4 işlem

Bütün masraflar çıktıktan sonra elinize kalacak tutar kuracağınız şirketin türüne ve genç girişimci olup, olmadığınıza yani 29 yaşından küçük olup olmadığınıza ve giderlerinize göre değişiyor.

2024 vergi dilimi ve bağkur tutarlarına göre detaylı, tutarlara göre hesaplamaları burada yapmıştım.

Vergi ipucu-2: Şirketiniz kurulurken doğru nace kodu seçilmez ise vergi avantajını kaybedip neredeyse 5 kat fazla vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz. O yüzden şirketinizi kuracak müşavirlik firmasının bu konuya dikkat etmesi gerekli.

3–Ben hayatımda fatura kesmedim, Nasıl yapılacak da bilmiyorum. Ayrıca faturamı ne zaman kesmem gerekli? Yurtdışı benden fatura istemiyor. Yine de fatura kesmem mi gerekiyor?

Fatura kesme, vergi ödeme bunlar gözünüzde büyüyecek işler değil.
  • Yurtdışındaki firma sizden fatura istememesi sizin Türkiye’deki vergisel yükümlülüklerinizi yerine getirmenize engel bir konu değil.
  • Yani sizin vergi dairesi ile aranızda bir problem olmaması adına faturanızı düzenli olarak her ay kesmeniz gerekiyor.
  • İlk defa faturanızı, çalışmaya başladığınız ayın son günü düzenlemeniz gerekli.
  • Faturanın nasıl kesileceği ile ilgili burada adım adım ekran görüntüleri ile adım adım anlattığım bir yazı mevcut. İşinize yarayabilir.

4-Şirketi kurdum, ilk resmi vergi veya sigorta ödemem ne zaman? İlk dakikadan bir şeyi unutmayayım.

Remote çalışacağınız firma ile sözleşmeyi imzalamadan vergi ve diğer maliyet hesaplamalarınızı yapmış olmanız daha efektif bir görüşme yapmanızı sağlayabilir.
  • Eğer genç girişimci değilseniz ilk ödemeniz, şirketinizi kurduğunuz ayın son gününde yapmanız gereken bağkur ödemeniz.
  • Bağkur ödemesi bankaların internet bankacılığı üzerinden T.C.Kimlik numaranız ile yapılıyor. Fatura ödemek kadar kolay neredeyse.
  • Ekran resimleri ile ödeme adımlarını buraya koydum. (Hem vergi hem de bağkur ödemesi için)

Önemli: Bağkur ödemeniz için çalıştığınız mali müşavirlik firmasından size vergiler için gönderdikleri gibi bir belge gelmeyecek.

  • Vergi öderken: Müşavirlik firmasından belge geliyor ve kamu bankalarından veya her bankanın kredi kartı ile interaktif vergi dairesinden ödeniyor.
  • Bağkur öderken: Bir belge gelmiyor. T.C.numaranız ile özel-kamu bankası farketmez, ödenebiliyor.

Yani her zaman müşavirlik firmasından bir evrak gelecek ona göre ödeyeceğim diye aklınızda oturmasın. Bağkur ödemesinde kendiniz T.C. numaranız ile ödüyorsunuz.

  • Tahakkuk fişine, bağkur ödemesinde gerek bulunmuyor. Kendiniz her ayın son günü banka ekranına girip T.C. kimlik numaranız ile ödüyorsunuz.

Sonuç olarak; mutlaka bunlar dışında konular var mesela hangi giderlerin ödenecek verginizi azaltacağı veya önceden beri kullandığınız ve işiniz için de kullandığınız eşyaların kabul edilip, edilmeyeceği veya bir çalışma arkadaşı istihdam etmek istediğinizde yapılması gerekenler gibi ama ilk aşamada yukarıdaki bilgilerin kaygınızı önemli ölçüde azaltacağını umuyorum.

Görüşmek üzere👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

Siz de onlardan biri olmak isterseniz sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi yazabilir veya bize mail gönderebilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul