Şirket Devralmak mı Kurmak mı Mantıklı?

Şirket Devralma Süreci Risk ve Avantajları

Şirket devralmak zaman zaman gerek maliyetler gerekse başka nedenlerden dolayı yeni bir firma kurmak yerine tercih edilebiliyor.

Şirket devralma süreci bazen kadar bilinçsiz yapılıyor ki, ertesi gün kapınızı muhasebede gözükmeyen alacaklıların çalmaması için bu yazıyı yazmak istedim.

Genelde mevcut bir firmayı devralmanın nedenleri devralınan firmanın piyasada saygınlığı olan bir firma olması, mevcut ve sürekli müşterilerinin (pazar payının )olması, iş bitirme belgelerine sahip olması veya yeni şirket kuruluş yapmanın devralmaya göre daha fazla maliyetli olması olabilir.

özmen
  • Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, şirket sahibi olmak için mevcut bir şirketi devralma benim pek önerdiğim bir yöntem değil.
  • Çok çok iyi bir fırsat olacak ve uzman kişiler de tamamdır diyecek yoksa bilemiyorum.

Yukarıda belirtilen avantajlar olsa da birçok riskleri de mevcut.

Marka tescili var mı?

Şirketi devralmadan önce yapmanız gereken temel şeyler neler?

1-Firmanın internet vergi dairesi şifresinin temin edilerek borç sorgulaması yapmak gerekiyor. Firmanın resmi defterleri bilgileri vb. her şey tamam mı?

2-Firmanın sigorta şifresinin temin edilmesi ve borç sorgulaması yapmak gerekiyor. Firmanın alt işvereni olarak geçmiş dönemlerde çalışan firma var mı yok mu diye yazılı teyit alınması gerekiyor.

3-Firmada daha önce personel çalışmış ise ilgili kişilerin ayrılma dökümanlarının incelenmesi, mevcutta personel çalışıyor ise bordro ve iş sözleşmelerinin incelenmesi lazım.

4-Sigortaya bildirilen tutar ile gerçekte personele ödenen tutarlar arasından fark olup, olmadığının tespit etmek gerekiyor.

5- Sonrasında satıcı ve alıcı firmaların tamamı ile mutabakat yapılması lazım.Gerçekten firmanın mali tablolarında gözüken kadar mı alacak var veya gerçekten firmanın tablolarında gözüken kadar mı az mı borcu var öğrenmek lazım.

6-Firmanın kayıt dışı işleminin var olup, olmadığının tespiti ve finansal analizlerinin yapılması ve kapsamlı bir denetim için bir mali müşavirlik firmasından yardım alınması iyi olur.

7-Devralınan firmada stok var ise fiziki olarak sayımı, aynı şekilde demirbaşlar içinde bu kontroller yapılması gerekiyor. Stoklar satılabilir durumda mı? Demirbaşlar kullanabilir durumda mı kontrolünün yapılması gerekiyor.

8-Şirkete karşı açılmış veya şirkete açılan bir dava olup olmadığının kontrolünün yapılması lazım

9-Hisseyi devraldığınız kişiden belirtilenler dışında borç olmadığına dair protokol yapıldı mı? Eğer borç çıkar ise ödeyeceklerine dair senet vb. teminat alındı mı? Bu süreçte uzman bir hukuk firmasından destek almadan sakın sakın ilerlememek lazım.

Ek olarak geçmiş yıl zararı var yok devreden katma değer vergisi var diye bir şirketi devralacaksanız bu yöntem vergisel olarak uygun değil.

Vergiden kaçınma amacına yönelik olarak ekonomiye kazandırılması mümkün olmayan kurumların devir veya bölünme suretiyle devralınması ya da devralınan veya bölünen kurumların faaliyetinin 5 yıllık süre içinde arızi hale getirilerek kısmen durdurulması veya sona erdirilmesi gibi ekonomik olmayan sebeplerle devir ve bölünme işleminin yapılması halinde zarar mahsubu mümkün değildir.

Sonuç olarak şirket devralma son derece dikkatli yürütülecek riskli bir süreç olup, zorunlu olmadığı takdirde önermediğim bir yöntemdir.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul